Monday 7 October 2013

Jom Masak-Masak


Ladies :D
kalau tanya apa tugas isteri kepada suami ? Dengan pantas nya menjawab, "Taat perintah suami, jangan lawan cakap suami" YA, sangat betul ye tuan-tuan puan-puan semua. Nothing wrong for the answer. But then one more yang penting isssss *sangat penting thats why ada banyak S ! kena pandai jawab kalau dia tanya menu apa hari ni ye ibuk ? Eh, itu kalau dia tanya kat bibik la :D kalau dia tanya kat kita, acaner nak jawabnya ? kalau untuk u olls yang terer the vavom masak tu is like petik jari je soalan tu. But for me yang still terkial-kial pegang senduk kuali ni ? Hehe. BTW, soalan tu antara soalan yang fobia kalau lepas balik kerja tau. Yela, hari-hari pikir nak masak apa ? makan apa ? But its okay. Benda-benda tu semua make us lagi rasa cabaran kan. Especially untuk title like me. Haha ! First thing is kena la tau apa favourite menu suami. Simple as my husband suka makan gulai a.k.a Masak Lomak Cili Api. Yes, his favourite dish forever and ever ! since dia pun orang NS so no wonder la kan :)

See the yellow mellow masak lomak ? Yummy !

Alhamdulillah nasib baik KA (My hubby's comel name) *stand for Khairul Aizat* suka. But then a little bit complained sebab pedasss sangat katenya ! Okay2 next time i kurangkan chillis okay :) 
Btw, masak lemak ni sangat lah senang kalau nak buatnya. Cuma dulu kurang yakin nak buat sebab risau rasa tak selemak-lemaknya macam orang lain buat. Hehe. Here, those yang baru nak try, nak share sikit resepi yang google (HAHA) then buat cara sendiri sikit.

MASAK LEMAK CILI API SIMPLE ALA-ALA SECUKUP RASA

Bahan-Bahan:
  • Ayam (Tak kisah 1 or setengah ekor- Depends berapa banyak mulut nak makan)
  • Kentang 2 atau 3 biji (Terpulang kalau suka letak ke idok)
  • Santan kepala (Dalam kotak pun sedap jugak)
  • Cili Api 5-6 biji (Kalau suka pedas boleh letak seganggam style) Hehe !
  • Serai 2 batang
  • Kunyit Hidup setengah ulas
  • Bawang Putih 2-3 biji
  • Garam secukup masin              

    How To Cook ? 

    First at all cili, kunyit dan bawang ditumbuk sehingga lumat. After selesai menumbuk (wah ayat ! ) masukkan serai dan tumbuk acah-acah je supaya tak terlalu hancur ye puan-puan (nada chef wan sikit).

    Then, cuci ayam sebersihnya. Get ready untuk masukkan ke dalam kuali/periuk anda. Campurkan sekali bahan asas yang telah ditumbuk tadi. Api dapur tu biarkan dalam keadaan slow ye. Biarkan ayam dan bahan tadi tergaul mesraaaa *nada bob mesra sambil tangan gedixs* Hihi. 

    Step seterusnya ialah memasukkan santan kelapa tadi. Kalau tengok mak-mak kita masak kat dapur, biasanya depa akan masukkan santan cair dulu then baru masuk santan pekat. Tapi sebab dah pakai santan kotak yang dah sememangnya pekat pun boleyy jugek. Haaaa proses ni la yang buat hati tak tenteram ni *ececehhh. Time ni la depa sound "Haaa kacau tengok sikit ayam tu takut pecah minyak pulak" and until now tak tau cemana rupenya gulai kalau pecah minyak. Sambil tu dah boleh jugak masukkan kentang. Then agak2 kalau nampak kuah dah sebati, ayam dah mengghiurkan, kentang dah empuk, dah boleh la diangkat dan dihidang untuk keluarga tercinta *Fefeling gittew*




Eh, kenapa tibe je ada pic jelita ni kan ? Erk ! *Lempang laju-laju* Hehe. Anyway this Beautiful Lady (Err which one ? Beside the turquoise girl la) is one who encouraged and support me to be a good cooker :) Sometime tak jemu ibu bagi petua and cara-cara nak masak lemak cili api yang sedap as like her 'air tangan'. Thank you so much Ibu. No more ibu mertua yang macam dolu-dolu tu tau (Alaaaa kassemmm). HAHA ! Sayang Ibu !

Those supermommy out there, selamat masak yang sedap-sedap. To wife to be, rajin-rajinkan la diri ke dapur before kahwin ni ye supaya senang tak payah nak google resepi kalau nak masak. HAHA (Sindir diri sendiri)

xoxo
 

0 comments:

Post a Comment

 

A Happy Wifey Copyright © 2012 Design by Ipietoon Blogger Template